Kuulutko sinä sukupolveen Y? Jos olet syntynyt vuosivälillä 1979-1989 niin olet sukupolven Y edustaja. Ja meistähän on kirjoittanut tänä keväänä niin USA Today, Kauppalehti sekä DigiToday. Mikäs meistä niin erikoisia ihmettelyn aiheita tekee?

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Edustamme uusia asenteita työelämässä. Edellinen sukupolvi kovalla työllä loi silloiseen tilanteeseen sopivia asenteita ja toimintamalleja, joille me Y:läiset näytämme ovea..

 

 

AVOKONTTORI

Hieno keksintö. Lisää yhteisöllisyyden ja tasavertaisuuden tunnetta. Muodostetaan 4 hengen tiimejä, jokaiseen kuuluu yksi ylimielinen uratykki, yksi ylipainoinen, yksi aliarvostettu sekä ymmärtämätön tiiminvetäjä. Jokaisella on oma lohkonsa konttorissa. Tämä on yksi syy, miksi jotkut ovat kasvaneet kiinni sähköpostitiliinsä. Ei täällä voi soittaa puheluita ilman, että sitä kuulee koko kerroksen väki.

 

Niinpä jokaisen neukkarihuoneen pimeimpään kulmaan on pesiytynyt yksi myyntihenkilöstön edustaja. Ikään kuin olisi firman politiikan vastaista soittaa asiakkaalle, joten se pitää hoitaa niin ettei kukaan näe. Ristiriitaista tästä tekee, että jokaisella talossa työskentelevälle on jaettu salolaisen ex-kumisaapasvalmistajan kommunikointiväline sen oman läppärin lisäksi. Teoriassa pystyy myös soittamaan, vaikka joka ikisessä luurissa on myös sähköpostin lukeminen mahdollista. Hauskinta oli tavata henkilö, joka käytti puhelintaan s-postin lukemisen lisäksi vain soittaakseen 1) taksin 2) IT-tukeen (jos sieltä ei reply mailia tullut 2min. sisällä). 

 

Jokainen pystyy tarkkailemaan kanssatovereitaan. Tämä ei automaattisesti tarkoita, että he puhuisivat keskenään. Voi välillä kurkistaa, mikäs se siellä näytöllä onkaan Excelin lisäksi. Eräs ex-toverini selitti taannoin närkästyneenä miten taas muutettiin paikkoja ja nyt näytön sisältö näkyy Norjaan saakka. Syvä osanottoni, tiedän että minun tavoin sinäkin kärsit aika ajoin kroonisesta työpulasta ja näytöllä on kaikkea muuta. Itselläni on hyvä paikka, näytön näen vain minä. Ja koska kukaan ei tiedä toimenkuvaani ja pomoni on fyysisesti just siellä Norjassa, korvilla oleva head set viestii että mahd. hoidan myös joitakin ohjelmistoja. Väärin, se on Youtube mitä käytän playlistinä!

 

KIINTEÄ TYÖAIKA

"Meidän toimistossa työskennellään klo8-16."

 

Edistyneimmissä ollaan siirrytty liukumiin klo8-9 sekä 16-17. Jes, tunti onkin stategisesti ratkaiseva aikalisä. Miten tulisi toimia? Katso Markkinointitoimisto Maanantain oma säädös työajasta.

 

 

LUONTAISEDUT

Lounas/ puhelin/ auto. Nyt toivotaan laatua pakollisten artikkeleiden lisäksi.

 

 

TYKY-toiminta

Jonakin päivänä nämä päivät sisältävät vuosikatsauksen, urheilullisen petanquen pelaamisen, saunomisen ja korillisen Karjalaa lisäksi jotakin kehittävämpää.

 

 

ELÄKEJÄRJESTELYT

Miksi murehtia nyt jotakin mikä on ajankohtaista 45 vuoden kuluttua. Markkinat, pörssit ja säännökset on päivitetty 75 kertaa sitä ennen.

 

 

EDITYMINEN URALLA

Kun aloitat juoksupoikana 15-kesäisenä, niin 45 vuoden kuluttua voit olla tämän puljun toimitusjohtaja. Ei näin. Nyt perätään nopeita käännöksiä ja edistymistä. Minä en täällä loppuelämääni homehdu!

 

Työpaikkaa myös vaihdetaan useammin, hyvää pomoa arvostetaan ja työstä on maksettava siitä kuuluva korvaus. Osaamme myös markkinoida osaamistamme. Koulutus ei aina takaa sitä hyvää työpaikkaa vaan se, että on hyvä joukkuepelaaja, joka tuo energiaa tiimiin. Sitä paitsi uskomukseni siitä, miten ylikouluttautuminen ja vaarallisen korkea  ÄO on suoraan verrannollinen sosiaalisten taitojen köyhtymiseen, vahvistuu päivä päivältä. Yrityksessämme, vastapäisessä huoneessa (meillä on toimintayksiköt avokonttorin sijasta, jee)  työskentelee huippuälykäs keski-ikäinen insinööri. Joka kerran herran astuessa yksikköömme, heitän kuulokkeet pois korvilta ja kaivan popcornit pöytälaatikosta, koska nyt tulee Tosi-TV:tä!!! Aina seuraa itkuisia silmiä, tuskastuneita ilmeitä ja pelokkaita vastauksia esim. seuraaviin möläytyksiin

 

"Luitko sen mailin, jonka sinulle lähetin? Et ymmärtänyt?? Miten sitten ymmärrät nyt kun selitän asiaa, joka on aivan sama kuin mailissa. Eivätkö sinun luku- ja kuuntelutaidot ole yhtä vahvoja??"

 

"Leijonadokumentti. LEIJONADOKUMENTTI. Se, että dokumentti tulee ns. arvostetuilta kanavilta kuten Yle Teemalta, ei tee siitä laadukkaampaa tai todenperäisempää. Ettekö te ihmiset tajua miten teille valehdellaan erilaisten ohjelmien välityksellä? Tomaatti ei tule Etelä-Amerikasta vaan sen alkuperä on kasvista "en-nyt-muista-sen-latin.-nimeä-mikä-mikä-maassa".. OLETTEKO TE NOIN TYHMIÄ?"

 

 

TURVALLISUUDEN TUNNE

 

"MeWelle (tunnetaan myös Sukupolvi Y nimellä) yksi elämän tärkeimmistä prioriteeteista on hankkia mahdollisimman paljon kokemuksia, esimerkiksi matkustelemalla. He eivät mielellään sitoudu mihinkään pitkäaikaiseen, jotteivat menetä liikkuvuuttaan. He valitsevat ystäväpiirinsä yhteisten kiinnostusten, eivätkä maantieteellisen sijainnin perusteella.", kertoo Bernhard Lüthi.

 

Eli nyt ei töihin tultua pysytä konttorilla kunnes vuosiloma meidät erottaa. Minä en näe siinä mitään tavoittelemisen arvoista, että ensimmäisen työpaikan vakinaistuttua rynnätään pankkiin, otetaan velkaa ja hankitaan oma asunto ja pakollinen farmariauto. Nyt sitten perustamaan perhettä, kun näin se homma menee! Omaa totaalisen tylsää elämää voi sitten itkeä 37-vuotiaana (ellei jo aikaisemmin) Kehätien ruuhkassa omassa beigen värisessä farmari Volvossaan. Y:läiset tekevät töitä sen verran, että ensi vuoden Brassaile Brasiliassa, Anasta Andeilla tai Sohjon keskellä Siperiassa reissu saadaan maksettua. Jos odottaa aikaa "Eläkkeellä sitten", niin moni reissu jää väliin. Vai jaksaako sitä shopata NYCissä till you Drop, matkustaa bussilla läpi Afrikan ja meloa Amazonilla yli 70-vuotiaana??  

 

"Pääasia, että tiimi toimii ja saadaan palautetta."

 

Päivän biisi

http://www.youtube.com/watch?v=XhbLbBpn7II&feature=PlayList&p=AF1E31844C4EE343&index=0

 

Janet Jackson Feedback