Kesä. Heinäkuu lähenee loppuaan ja kesästä ei tietoakaan. Vettä sataa kuin monsuunikaudella. Istu siinä sitten rannalla, terassilla tai puistossa. Muistan miten toukokuussa hymyilin Finnkinon mainokselle kesän sarjalipuista. Nyt ne todella olisivat paikoillaan, sisätiloissa sitä mieluummin on. Silloin kun on tauko vesisateessa voi pinkaista nopeasti ulkona, muistaen lämpimän pukeutumisen. Elokuusta toivottavasti tulee kuukausi joka pelastaa koko kesän. En ole muuten koskaan ostanut nahkatakkia heinäkuussa. HEINÄKUUSSA. Eilen sitten ostin niin ei tarvitse palella viikonloppuna jos kesäyö vetäisee hallalla päin näköä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kesälomaan kuuluu totta kai matkailu. Mikä parempaa, aikaa säästävää ja egologisempaa, suosi lähimatkailua. Helsingin keskusta muistuttaa pitkälti Pietaria, ovathan venäläiset tämän rakentaneet uudeksi pääkaupungiksemme. Joten kaupungista huokuu slaavilainen romanttisuus. Eilen illalla lähdin köyhän miehen Amerikan matkalle. Käsi sydämellä, olin saman aikaan haltioissani että järkyttynyt. Kyseessä oli paikallisbussimatka Vantaalle Jumbon läheisyyteen ja takaisin. 30 minuuttia suuria tunteita pahoinvoinnista ihastukseen. Tästä vaihtoehto Disneylandille. Aina on jännittävää etsiä tiensä paikkaan, jota lähestyy täysin eri ilmansuunnasta, on vieraillut kerran aikaisemmin pilkkopimeässä ja silloinkin hautautuneena neljän ihmisen keskelle takapenkillä.

 

Ensimmäinen huomioni Vantaan suburbiaa kiertäessä oli asuinalueen uutuus. Mukavia, täysin identtisiä kerrostaloja silmän kantamattomiin. Miten täällä löytää omansa? Sitten tuli hieman "erikoisempi" alue, jossa talot näyttivät niin tekemällä tehdyiltä, visiota oli ollut mutta tämä tekoparatiisi erivärisine matalataloineen, piparkakkutalon portteineen ja siltoineen oli alusta loppuun saakka feikki. Siis sellainen, että tuli jopa paha olo. Täällä asuisivat Suomen Täydelliset Naiset. Tällä tekopyhällä alueella, jossa miehet ovat perheen pää, naiset hoikkia ja kaikilla Juicy Couturen veluuripuvut päällä. Ja joku rotankokoinen rakki kainalossa. SIIS MILLAISIA IHMISIÄ TÄÄLLÄ OIKEIN ASUU? Arkkitehdin lempielokuva on varmasti ollut Truman Show.

 

Matkaa jatkuu. Vanhana vihikoirana löydän tieni suoraan perille. Ovikoodithan täällä eivät toimi enää klo14 jälkeen ilmeisesti, mutta Mr. Bale tulee ystävällisesti avaamaan alaoven. Kämppä, joka on aikaisemmilla käynneilläni ollut lähinnä amerikkalainen brat house oluttynnyreineen, stereovirityksineen jonka kaiuttimia riittää parvekkeelta saunaan, vaatekasoineen ja muutenkin kuin hurrikaanin jäljiltä, on kokenut totaalisen muodonmuutoksen. Niin totaalisen että olen sanaton. Pinnat ovat tahrattomia, tiskipöytä tyhjä ja asunto sisustettu kuin Mr.Bale olisi Vantaan oma Marko Paananen. Dear Batman, kehotan sinua vahvasti laajentamaan ammatillista toimenkuvaasi myös sisustusuunnitteluun. Poikamiehet osaavat siis olla myös näköjään sisäsiistejä, I say. Pointsit siitä. Kenties Mr. Kurjen muutto lämpimämmille leveyspiireille on myös auttanut asiaa..

 

Paluumatkalla keskustaan bussi ajaa eri reittiä. Näköjään Vantaalla ei osata olla vaatimattomia ja kun Jumbo on iso, pitää kaikkien muidenkin olla. Niinpä keskellä peltoa nököttää lentotukialuksen kokoinen Bauhaus, Budget Sport, Plantagen ja muut. Sekä erillinen ravintolakompleksi. Viimeinen pisara on Tax Free Lidl. Siis mikä!! Tuntuu kuin olisin kiertoajelulla Houstonin suburbissa enkä Vantaalla. Täällä todellakin pitää olla 5-litrainen katumaasturi kun näillä tiluksilla shoppailee. Yhden kaupan kiertämiseen menee ainakin tunti ja kävelymetrejä 6000. Tämän alueen rakennussuunnittelija on taatusti rakastunut Jenkkilässä Wal-Martin ja Targetin kaltaisiin superkauppoihin, jonka valikoimahyllyt ovat kilometrin pituisia ja lihavilla jenkeillä mopot näiden kiertämiseen. Vssss, kaasua ja seuraavaan hyllyväliin nro. 1592.

 

Matka oli kaiken vaivan arvoinen. Tuli nähtyä mitä siellä lentokentän läheisyydessä oikein puuhataan. Suuria tunteita, epäuskoa ja pala amerikkalaista unelmaa - kaikki tämä vain HKL:n kuukausilipun hinnalla.

 

http://www.youtube.com/watch?v=R9-4qMHsD10

Teleks Hiljaa virtaa Vantaa