Viikonloppuna kun minulla oli tylsää, aloin jälleen lukea Rosetta Kiven kirjaa Pomo on pahin. Se on ehdottomasti yksi lempikirjoistani. Olen vakuuttuunut siitä, että kirjoittaja on joskus työskennellyt samassa yrityksessä kuin minä. Jos ihmettelet miten joku voi päätyä tutkintoaan täysin ei-vastaavaan työhön, johon voitaisiin myös valita kuusi vuotta korkeakoulua käynyt kandidaatti, tässä sinulle vastaus. Mikään koulu voi harvoin peitota työelämän kokemusta. Yksi vuosi, minulla peräti 3-4, Prebenin yrityksessä vastaa kymmentä vuotta muualla. Koska olisi peräti epälojaalia ellei jopa lainvastaista parjata entistä palkanmaksajaansa, niinpä lainaan otteita kyseisestä kirjasta. Kaikki yhtymäkohdat todellisiin paikkoihin tai henkilöihin ovat sattumaa. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Maanantai on viikon sietämättömin päivä. Preben on viikonlopun aikana tehtaillut kasan sähköpostiviestejä, joihin hän haluaa vastattavan välittömästi. Tuo alkuviikon päivä on myös kuin Pandoran lipas. Aina kun ulko-oven avaa, ei tiedä kuka irtisanottu tai irtisanoutunut vyöryy ovesta ulos samaan aikaan. Firman ovet käyvät kuin saluunanovet, useimmin suunta on pihalle päin. Ja sisällä voi olla helvetti valloillaan. Siksi kannattaa tulla ajoissa töihin, tunnustella ilmapiiriä varovasti ja täydentää puuttuvat tiedot viikonlopun tapahtumista.

 

Koska henkilöstön vaihtuvuus on niin tiuhaa, myös tittelit menettävät merkityksensä. Jos sopimuksessasi lukee tittelinä jonkin-alan assistentti, käytännössä se tarkoittaa, että sinun tulee voida hoitaa oman työsi lisäksi myös kiinteistöhuoltajan, henkilöstöesimiehen, talouspäällikön, myyntipäällikön, hitsarin ja toimitusjohtajan työtehtävät. Kaikki samaan aikaan. Tämä jos mikä hioo koordinointitaidon ja kyvyn priorisoida asioita huippuunsa.

 

Koskaan ei tiedä mitä tulee vastaan. Siispä on parasta vain istua omassa huoneessa ja pyrkiä hoitamaan työnsä mahdollisimman hyvin. Mitään ei kannata jättää viime tippaan, koska työmääräsi saattaa äkillisesti kasvaa ja iltapäivän15min. palaveri venähtää neljätuntiseksi, Sarasvuomaiseksi, nostatusluennoksi.

 

Ei ole olemassa osa-aikaisia työsuhteita. Jos olet lupautunut antamaan työnantajalle 30-tuntisen työviikon, saatat huomata, että todellisuudessa olet töissä 60 tuntia viikossa. Ehdottomasti myös viikonloppuisin. Miten niin se on lakisääteinen vapaa toimialoilla? Jos et istu toimistolla lauantaina, tarkista sentään mailisi kiitos. Näppäränä tyttönä sitä voisi vedota ties mihin syihin, kuten ei omista kotikonetta, nettiliittymää tai on viikonloput mökillä missä niitä ei ainakaan ole. Tämä kaikki kaatui omalla kohdallani siihen, että seuraavan kerran töihin saapuessani pöydälläni odotti uusi Nokian kommunikaattori. Nokia connecting people- hate you all! 

 

Preben on myös äärimmäisen ailahtelevainen. Tämä tulee ottaa huomioon kaikessa, erityisesti matkajärjestelyissä. Kannattaa varata aina kaksi hotellia, kaksi eri ravintolaa ja niin edelleen. Koska hotelli, joka oli viime kerralla fantastinen, saattaa tällä hetkellä olla karmein loukko jossa hän on ikinä yöpynyt. Ja se toinen joka on aivan kauhea, sinne on tällä kertaa pakko päästä koska se on niin viihtyisä. Myös tapaamisten järjestämisessä kannattaa olla varovainen. Joku iltapäivän tapaaminen saattaa Prebenin osalta peruuntua, koska hän ei halua tavata "sitä apinaa", joka vielä pari päivää sitten oli dynaaminen visiönääri. Prebenillä myös on aivan uskomattomia visioita, joihin jokaisen tulee sitoutua.  

"Jos haluaa tulla kohdelluksi jättiläisenä, täytyy toimia kuin jättiläinen." Siinä vasta motto. Varsinkin kun yleensä vaivalla laadittu budjetti revitään vartissa silmiesi eteen, kauhean rajoittavia tuollaiset. Ensi kuussa tämä sitten heijastuu (tietysti) lukuihin ja silloin vaaditaan jonkun idiootin pää vadille tästä hyvästä.

 

Kun on oppinut koordinoimaan kaikkien yllä mainittujen toimistusjohtajien ,hitsareiden yms työtehtävät, on vuorossa oppia sisäistä tiedottamista. Saat puhelun

 

Esko: Sano sille sa%/%n ku&/&lle että mä lähden nyt *** kotiin ja HETI, vedän pään täyteen, enkä taatusti tule töihin. EN, EN VÄLTTÄMÄTTÄ KOSKAAN enkä ainakaan ennen tiistaita. HEIPPA!!!

 

Johtaja: No mitäs Esko?

 

A-M: Toivotti kaikille hyvää viikonloppua…

 

Jos mietit olisiko ruoho sittenkin vihreämpää aidan toisella puolella, kehotan sinua lukemaan tämän kirjan. Jotkut eivät lainkaan ymmärrä tämän kirjan sanomaa, vaikka se on hyvin yksinkertainen.

Jos sinulla on työ, jossa esimiehesi on maailman paras ja ymmärtäväisin tiimipelaaja, sinua tuetaan ja kannustetaan, sekä viihdyt työssäsi, älä hyvä mies edes ajattele paikanvaihtoa!

 

Mutta silti lopussa kiitos ja kumarrus kuuluu Prebenille. Miehelle, jolla on suuria visioita ja joka on opettanut minulle kaiken minkä osaan!

1908695.jpg

 

http://www.youtube.com/watch?v=8HbaUMNdpLw

The Cardigans - I need some fine wine and you, you need to be nicer